Week 8: Groei en Verandering

Je baby is nu ongeveer 16 mm lang, gemeten vanaf de billen tot en met het hoofdje (zonder de beentjes dus). Dit is ongeveer net zo groot als een bosbes. Het heeft al echt de vorm van een superklein mensje. Het hoofdje is rond, maar de ogen zitten nog ver naar de zijkant. Het hoofdje maakt bijna de helft van het totale embryo uit.

8 weken zwanger

Jouw baby in week 8

De mond en tong worden gevormd, maar de mond kan nog niet open. Aan de handen ontstaan de vingers, die nog niet los van elkaar zijn, maar een vlies tussen zich hebben (soort zwemvliesjes). De ontwikkeling van de benen loopt wat achter bij die van de armen. Zoals op een echobeeld te zien is, zijn het nog kleine stompjes zonder voeten.

Deze week beweegt de baby nog niet. Vanaf 9 weken beginnen de eerste kleine bewegingen.

Geslachtsorganen: De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen. Het gezicht krijgt steeds meer menselijke kenmerken, zoals oogleden en een bovenlip.

Organen: De hersenen, maag en lever beginnen te werken. Het hart versterkt zich.

Skelet: Het skelet en de gewrichten ontwikkelen zich. Er is al kraakbeen aanwezig.

Jij in week 8 van je zwangerschap

Je lichaam blijft zich aanpassen aan de zwangerschap, en dat merk je bij week 8 aan verschillende veranderingen.

Fysieke veranderingen:

  • Misselijkheid en moeheid: Deze klachten komen veel voor in deze periode.
  • Bandenpijn: Een scherpe, stekende pijn laag in je onderbuik, ook wel groeipijn genoemd. Sommige vrouwen omschrijven het als menstruatie-achtige buikpijn.
  • Groeiende baarmoeder: Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een citroen, wat soms zorgt voor een strakker zittende broek. Dit kan het moment zijn om over positiekleding na te denken.
  • Buikpijn: Bij twijfel over buikpijn of andere klachten, neem altijd contact op met je verloskundige of arts. Je eigen intuïtie is heel belangrijk tijdens de zwangerschap.

Emotionele veranderingen:

  • Moodswings: Veranderende hormonen kunnen je emoties flink beïnvloeden. Huilen, boos worden of je somber voelen hoort erbij.
  • Mentale gezondheid: Voel je je langer dan twee weken somber of depressief, neem dan contact op met je verloskundige.

Voedingssupplementen:

Vitamine D: Zwangere vrouwen hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig. Dit helpt bij de botopbouw van de baby.

Omega-3: Essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Overweeg een supplement als je niet voldoende omega-3 via je voeding binnenkrijgt.

De eerste controle en echo

Eerste controle: Meestal tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Heb je nog geen afspraak gemaakt? Neem dan snel contact op met een verloskundige.

Eerste echo: Normaal gesproken vindt de eerste echo plaats tussen 10 en 12 weken, tenzij er redenen zijn om eerder een echo te maken, zoals bloedverlies, een eerdere miskraam of onduidelijkheid over de duur van de zwangerschap.

Je Baby

Lengte van je baby: 1,6 cm
Gewicht van je baby: ongeveer 2 gram

Tips voor deze week

Leg je zwangerschap vast: Maak vanaf nu wekelijks een foto van je buik en houd een dagboek bij. Noteer gebeurtenissen, emoties en voeg buikfoto’s toe. Dit is een waardevol aandenken voor later.

Onderzoek aangeboren afwijkingen: Bespreek met je partner of jullie onderzoek willen laten doen naar eventuele afwijkingen bij de baby.