Zwanger zijn is een buitengewone ervaring waarin je baby een indrukwekkende transformatie doormaakt. Vanaf de eerste weken als een piepklein embryo tot het moment dat je hem in je armen houdt, is elk stadium uniek. In deze blog duiken we dieper in de ontwikkeling van je baby tijdens de fase van embryo tot feutus.
De zwangerschap begint wanneer de zaadcel van een man het eitje van een vrouw bevrucht. Omdat je niet altijd weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, berekenen artsen de zwangerschap op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Je eicel is misschien nog maar twee weken geleden bevrucht, maar omdat je laatste menstruatie vier weken geleden was, ben je officieel vier weken zwanger op het moment van je gemiste menstruatie.
Je arts telt 40 weken vooruit vanaf je vorige menstruatie om je uitgerekende datum te schatten. Wanneer je echter vroeg in je zwangerschap een medische echo krijgt, kan je arts in plaats daarvan de embrio meten om je uitgerekende datum te bepalen. Wil je niet zelf rekenen? maak dan gebruik van onze handige zwangerschapsberekenaar
Tijdens het eerste trimester
Hoewel je eerste teken van zwangerschap misschien een gemiste menstruatie was, kan je de komende weken verschillende andere fysieke veranderingen verwachten terwijl je lichaam zich aanpast aan de hormonale veranderingen van de zwangerschap.
- HCG: Stijgende HCG-niveaus kunnen verantwoordelijk zijn voor de golven van misselijkheid en braken die bekend staan als ochtendmisselijkheid. Ondanks de naam kan ochtendmisselijkheid op elk moment van de dag voorkomen.
- PROGESTERON: Wanneer je zwanger bent kan je je tijdens het eerste trimester ook vermoeiender voelen dan normaal, een symptoom dat verband houdt met de stijgende niveaus van het hormaan progesteron, waardoor de slaperigheid toeneemt. Progesteron werkt ook als spierverslapper, waardoor wordt voorkomen dat je baarmoeder samentrekt tot het begin van de bevalling. Diezelfde spierontspannende eigenschappen kunnen ook brandend maagzuur en opstipatie veroorzaken omdat het je spijsverteringskanaal vertraagt. Tot slot wordt progesteron ook in verband gebracht met de klassieke prikkelbaarheid die aanwezig is in de premenstruele periode. Omdat je progesteronniveaus tijdens de zwangerschap hoog blijven, kunnen stemmingswisselingen een bijwerking zijn.
- OESTROGEEN: Ondertussen helpt oestrogeen endometriale bekleding in stand te houden, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de baby. Ook wordt aangenomen dat oestrogeen een toename van de bloedstroom bevordert, wat belangrijk is voor het voeden van de baby. Die extra bloestroom heeft als bijwerking dat je borsten pijnlijk en gevoelig worden. De verhoogde bloestroom kan er ook voor zorgen dat je vaker naar het toilet gaat. Terwijl je nieren het extra vocht verwerken en je baarmoeder druk uitoefent op je blaas, kan je de dringende en frequente behoefte voelen om te plassen. Gelukkig heeft een verhoogde bloedstroom minstens één potentieel voordeel, Het kan de reden zijn voor de gezonde zwangerschapsglans van je huid.
- GEWICHT: De meeste zwangere vrouwen komen tussen de 10 à 12,5 kilogram aan en komen na week 20 het grootste deel van hun gewicht bij. Een groot deel van het extra gewicht komt doordat je baby groeit, maar je lichaam zal ook vet opslaan om in moedermelk om te zetten nadat je baby geboren is.
Gefeliciteerd, je reis kan beginnen!
De embryonale fase zit boordevol activiteit. Hoewel je baby er in het begin misschien nog uitziet als een klein kikkervisje, is er al een intensieve groei gaande. Vanaf week 3 beginnen de basisstructuren van belangrijke organen en systemen zich te vormen. Het embryo bestaat in deze fase uit drie lagen:
- Binnenste laag: Dit wordt later de lever, longen en darmen.
- Middelste laag: Hieruit ontstaan het hart, botten, spieren, nieren en geslachtsorganen.
- Buitenste laag: Deze ontwikkelt zich tot de huid, haren, ogen en het zenuwstelsel.
Het hart en de bloedsomloop
Vanaf ongeveer vijf weken zwangerschap, wanneer het embryo drie weken oud is, begint een van de eerste grote mijlpalen: het kloppen van het hart. Het hartje zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof worden rondgepompt, wat cruciaal is voor verdere groei. Tegen die tijd bestaat het embryo al uit meer dan 120.000 cellen, een indrukwekkend aantal voor zo’n kleine verschijning!
Kleine ledematen en een gezichtje
Tussen week 6 en 7 worden de eerste contouren van armen, benen, en zelfs kleine vingertjes zichtbaar. Hoewel er in het begin nog zwemvliezen tussen de vingers en tenen zitten, verdwijnen die later weer. Ook het gezichtje begint vorm te krijgen, met de ontwikkeling van ogen, oren, neus en wangen. Het embryo is nu ongeveer zo groot als een rijtkorrel en lijkt steeds meer op een klein mensje.
Van embryo naar foetus: een nieuwe fase begint
Rond de elfde week van je zwangerschap, ook wel het einde van het embryo-stadium genoemd, wanneer je kleintje dus ongeveer negen weken oud is, breekt een mijlpaal aan. De meest kwetsbare fase van de groei is achter de rug! De organen zijn in grote lijnen gevormd en beginnen hun functie te vervullen. Je baby beweegt nu volop in je buik. Je voelt dit nog niet want hij of zij is nu ongeveer zo groot als een framboos. Het hart heeft nu vier kamers en klopt met een snelheid van ongeveer 160 slagen per minuut. Dit is het moment waarop je kleintje officieel overgaat van embryo naar foetus.
De foetale fase staat helemaal in het teken van groeien en verfijnen. Tegen het einde van de derde maand is de feutus volledig gevormd en zijn alle organen en ledematen aanwezig. De feutus is nu ongeveer zo groot als een pruim en vult je hele baarmoeder. Alles krijgt de komende maanden de kans om verder te ontwikkelen en te rijpen. Het Latijnse woord fetus betekent letterlijk “voortbrengen van jong,” wat perfect aansluit bij de magische transformatie die plaatsvindt.
Tijdens deze fase:
- Ontwikkelt je baby spieren en vetlagen.
- Beginnen organen, zoals de longen en maag, hun functie te oefenen.
- Worden zintuigen, zoals horen en voelen, steeds sterker.
De foetale ontwikkeling in trimesters
De reis van je foetus kan worden onderverdeeld in drie fasen:
Het eerste trimester (8-12 weken):
De organen zitten op hun plek, en je baby begint zich te bewegen. Vanaf dit moment kun je het hartje zien kloppen, een onvergetelijk moment dat je bij Before Birth kunt beleven met een eerste pretecho.
Het tweede trimester (13-26 weken):
Dit is een periode van enorme groei. Je baby krijgt haar, wenkbrauwen en zelfs unieke vingerafdrukken. Zijn zintuigen ontwikkelen zich snel; vanaf 19 weken kan hij je stem horen! Perfect om te ervaren met een 3D- of 4D-echo bij ons.
Het derde trimester (27-40 weken):
Je baby bereidt zich voor op de buitenwereld door vetlaagjes te kweken en reflexen zoals zuigen en ademen te oefenen. Een 4D-echo laat je in detail zien hoe je kleintje zich beweegt en misschien zelfs al glimlacht.